FAIR TRADE HELLAS

 
Η Fair Trade Ελλάς είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε με στόχο τη διάδοση του κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα και την εκπαίδευση ενσυνείδητων και υπεύθυνων καταναλωτών.

Το 2006 εγκαινίασε το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα Altromercato στην Ελλάδα, στην οδό Νίκης 30 στο κέντρο της Αθήνας. Απαρτίζεται από ένα διοικητικό συμβούλιο 8 ατόμων ενώ απασχολεί στο προσωπικό της 5 εργαζομένους (3 με πλήρη απασχόληση και 2 μερικής).

Πρόσφατα έγινε μέλος του μεγάλου διεθνούς οργανισμού του δίκαιου εμπορίου WFTO (πρώην IFAT) (www.wfto.com).

Το fair trade είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός ανάμεσα σε παραγωγούς, χονδρεμπόρους και καταναλωτές που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των αποκλεισμένων και μη προνομιούχων παραγωγών.

Βασίζει τα δικά του εμπορικά «πιστεύω» σε μια σειρά από πρακτικά κριτήρια που υιοθετούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από διάφορες χώρες που παρουσιάζουν δράση σ’ αυτόν τον τομέα με άξονες

  • Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Την κοινωνική ισότητα
  • Την προστασία του περιβάλλοντος
  • Την ισόρροπη ανάπτυξη
  • Τη διαφάνεια
  • Την εκπαίδευση υπεύθυνων καταναλωτών

Δηλαδή, στον κύκλο παραγωγής ενός προϊόντος fair trade όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σεβαστά (μη εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, παροχή ασφάλειας, μισθός που ξεπερνά τις ανάγκες επιβίωσης κλπ.), οι παραγωγοί μπορούν να παράγουν χωρίς να υφίστανται κρατική ή παρακρατική βία ή απειλή, οι διαδικασίες παραγωγής δεν βλάπτουν το περιβάλλον, μέρος των κερδών επανεπενδύεται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, το προϊόν fair trade φτάνει στο ράφι ενός μαγαζιού του αναπτυγμένου κόσμου, με μια καθαρή τιμή που εξηγεί τον επιμερισμό του κόστους, και με το στόχο να ενημερώνει τον καταναλωτή για τη διαδικασία και τη φιλοσοφία της παραγωγής του κάνοντάς τον συνειδητοποιημένο πρωταγωνιστή της επιλογής του.

Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 3.000 καταστήματα και 70.000 σημεία λιανικής πώλησης προϊόντων fair trade, που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και σχεδόν 100.000 εθελοντές.

Το κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στηρίζεται πάνω στην εθελοντική προσφορά. Ένας εθελοντής στηρίζει τις καθημερινές δράσεις της οργάνωσης, αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων εκδηλώσεων, βοηθάει σημαντικά στην καθημερινή λειτουργία του καταστήματος, ανανεώνει την ιστοσελίδα, στηρίζει την προβολή της οργάνωσης, προωθεί το κίνημα κανονίζοντας συναντήσεις και πολλά άλλα που ξεκινούν από τα πολύ πρακτικά θέματα έως και τις πιο θεωρητικές ή δημιουργικές δράσεις της οργάνωσης. Η κάθε προσφορά εθελοντικής εργασίας, ακόμα και η πιο μικρή, έχει τεράστια σημασία για τη συνολική λειτουργία μας.

Στο μη κερδοσκοπικό κατάστημα Altromercato θα βρείτε αντικείμενα χειροτεχνίας και έπιπλα, βιολογικά τρόφιμα, φυσικά καλλυντικά, βιολογικά παιδικά ρούχα και παιχνίδια, χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα και αισθητική με τις υψηλές αξίες του σεβασμού και της αλληλεγγύης που φιλοτεχνούν ένα πιο δίκαιο κόσμο.

Μέχρι τώρα η Fair Trade Hellas υποστηρίζεται από δεκάδες εθελοντές, ενώ οι υποστηρικτές της είναι πάνω από 2.000
 
Fair Trade Hellas - Karaiskaki 28, Psirri (Impact Hub) 10554 – Athens
facebook.com/FairTradeHellas   @   twitter.com/FairTradeHellas
T: 0030 210 3314370

www.fairtrade.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κέλλυ Γαρυφαλλή
Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Συντονίστρια Εθελοντών
Fair Trade Hellas

Καραισκάκη 28, Ψυρρή 10554, Αθήνα + 30 210 3314370