ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ (Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down)

Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα- Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down- ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία του ζεύγους Μιχάλη και Ιόλης Αντωνοπούλου, γονείς ατόμου με σύνδρομο Down και με την υποστήριξη πολλών άλλων γονέων, φίλων και επιστημόνων.

Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την πληροφόρηση και ψυχολογική στήριξη των γονέων έτσι ώστε να πεισθούν ότι, με την αστείρευτη αγάπη και φροντίδα τους και με τη σύμπραξη εκπαιδευτών και ειδικών επιστημόνων, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, από την νηπιακή ηλικία, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για να φτάσουν το ανώτατο δυναμικό που τους έδωσε η φύση. Επίσης, σημαντικός στόχος του Σωματείου ήταν και είναι η εξάλειψη της άγνοιας και της προκατάληψης και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να μπορέσουν τα άτομα με σύνδρομο Down να ενταχθούν με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών:

* Μετατρέψαμε το τηλέφωνο της Ηλιαχτίδας σε ένα τηλεφωνικό κέντρο άμεσης βοήθειας για γονείς που μόλις απέκτησαν παιδί με σύνδρομο Down και έχουν απόλυτη ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και πληροφόρησης. Επίσης εξυπηρετούμε κάθε άτομο που ζητά πληροφορίες σχετικές με το σύνδρομο Down.

* Οργανώνουμε Ημερίδες στις οποίες εισηγητές είναι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες εξειδικευμένοι σε θέματα που αφορούν στο σύνδρομο Down, ενώ ασκούμε θεσμικές και κοινωνικές παρεμβάσεις σε εξειδικευμένα θέματα για άτομα με σύνδρομο Down.

* Περιοδεύουμε σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, όπου μέσω Ημερίδων και Συνεδρίων ενημερώνουμε γονείς και κοινό. Ένα έργο πολύ σημαντικό, καθώς οι γονείς, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι ειδικοί και το κοινό στερούνται της αναγκαίας πληροφόρησης, ενημέρωσης, στήριξης και ενθάρρυνσης.

* Οργανώνουμε κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος άτομα με σύνδρομο Down. Όπως καθαρισμούς παραλιών, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, μαθήματα μουσικής κ.τ.λ.

* Οργανώνουμε κοινωνικές εκδηλώσεις για γνωριμία των γονιών μεταξύ τους και εκδηλώσεις όπως π.χ. μουσικές βραδιές για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου αλλά και για την ψυχαγωγία των μελών του

* Επιμελούμεθα και διεκπεραιώνουμε Κοινωνικά Μηνύματα μέσω των ΜΜΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

* Ξεκινήσαμε μία καμπάνια σε όλα τα Μαιευτήρια της χώρας με σκοπό την ενημέρωση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού για το έργο της Ηλιαχτίδας, έτσι ώστε να πληροφορούνται και να στηρίζονται άμεσα οι γονείς που φέρνουν στο κόσμο ένα παιδί με σύνδρομο Down.

 

Μέσω των εκδηλώσεων αυτών, το Σωματείο Ηλιαχτίδα προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο. Ένα έργο ενημέρωσης του κοινού για την πραγματική διάσταση του θέματος σύνδρομο Down και για τις δυνατότητες που έχουν τα άτομα με σύνδρομο Down για εξέλιξη. Συγχρόνως ευαισθητοποιεί την κοινωνία και καλλιεργεί την έννοια της ενότητας και αλληλεγγύης, ώστε όλοι οι άνθρωποι να αγκαλιάζουν με ευρύτητα πνεύματος όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις σε όποια κατάσταση και σε όποιο βαθμό εξέλιξης και αν βρίσκονται. Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής, αγάπης και ασφάλειας, τα άτομα με σύνδρομο Down θα αναπτύσσονται υγιώς, θα εξελίσσονται και θα ζουν σε μία κοινωνία ισότιμα προσφέροντας υπηρεσίες ανάλογα με τις δυνατότητές τους και κυρίως προσφέροντας απλόχερα την αγάπη γύρω τους.

Στα μελλοντικά σχέδιά μας είναι η απόκτηση στέγης, η ίδρυση ενός Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης και ενός Ξενώνα Προστατευόμενης Διαβίωσης.