ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

 

Η Κάριτας Ελλάς λειτουργεί από το 1981, και από το 1994 είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού σκοπού και μη κυβερνητική οργάνωση, αναγνωρισμένο από το κράτος και προσφέρει συνεχώς και ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής και γλώσσας.

Το Σωματείο είναι Φορέας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, για την Ποιμαντική της Φιλανθρωπίας, της Αγαθοεργίας και της Κοινωνικής Συμπαράστασης και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας. Επίσης, το Σωματείο είναι μέλος: της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis) και της Κάριτας Ευρώπη (Caritas Europa).

Η Κάριτας Ελλάς εκπροσωπεί σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο και συντονίζει και προάγει τη δράση των επί μέρους οργανώσεων Κάριτας των Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Ελλάδας, οι οποίες είναι: Κάριτας Αθήνας, Κάριτας Σύρου, Κάριτας Κρήτης, Κάριτας Σαντορίνης, Κάριτας Νάξου-Τήνου, Κάριτας Χίου, Κάριτας Κερκύρας, Κάριτας Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Κάριτας Ρόδου, Κάριτας «Θεία Πρόνοια» (Εξαρχίας Ελληνορρύθμων Καθολικών) και Κάριτας Εξαρχίας Αρμενορρύθμων Καθολικών.

Η Κάριτας Ελλάς έχει ως σκοπό την πραγμάτωση του Ευαγγελικού μηνύματος της Αγάπης και της Δικαιοσύνης, για την ολοκληρωτική εξέλιξη του Ανθρώπου, με ιδιαίτερη έμφαση σε Άτομα και Ομάδες Ατόμων που χρήζουν βοήθειας, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. Σκοπός του Σωματείου είναι δηλαδή, η δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου, καθώς και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μέσα στην Κοινωνία.

Ειδικότερα:

Η δωρεάν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η συμβουλευτική, η ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση, η παροχή δωρεάν οικονομικής και υλικής υποστήριξης.

Η προώθηση του πνεύματος της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και η συμβολή στην ανάπτυξη, δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Η συνεργασία με άλλα Φιλανθρωπικά Σωματεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς, με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου και τη δημιουργία δικτύου με την Κοινωνία, καθώς και με τους Κρατικούς, Ευρωπαϊκούς ή και Διεθνείς Φορείς, για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.

Η πρόκληση του ενδιαφέροντος της Κοινωνίας, της Ελληνικής Πολιτείας και της Διεθνούς Κοινότητας, για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, προς αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω σεμιναρίων και άλλων τρόπων επιμόρφωσης και ενημέρωσης, όπως δημοσιεύσεων, συνεδρίων, μελετών, αναλύσεων, κ.λ.π.

Πολύ σημαντική είναι η προσφορά των εθελοντών που στηρίζουν το έργο της Κάριτας.

Σε κάθε δράση της, η Κάριτας έχει δύο αποδέκτες: τους φτωχούς και την κοινότητα. Όσοι εμπλέκονται στην Κάριτας είναι ευαισθητοποιημένοι στη φιλανθρωπία που σαν σκοπό έχει να εμπλέξει την κοινότητα στην βοήθεια προς τον άνθρωπο.

Η κύρια αποστολή της δεν είναι μόνο η άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια στους φτωχούς αλλά η παιδαγωγία και ποιμαντική: μια εμπειρία αγάπης μέσω της συνάντησης, της συμμετοχής, της αμοιβαίας ανταλλαγής έτσι ώστε, οι άνθρωποι και η κοινότητα να ευαισθητοποιούνται και να δραστηριοποιούνται.

 

Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ. 210 52 47 879
Fax 210 52 47 990
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.caritas.gr