Ο.ΔΙ.Κ.(ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ)

 

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.


Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουρ. Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502.


Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System).


Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς.


Διαθέτει γραμματειακό και εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και ένα σύνολο από ειδικά υλικά και συσκευές διάσωσης απαραίτητα στο ρόλο της.

Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, έχει πληγεί από καταστροφή.

Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 15ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των τεσσάρων (4) σχολείων διάσωσης, επτά εβδομάδων διάρκειας έκαστο, που πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας.

Η ομάδα μας έχει σήμερα σαράντα έξι (46) πιστοποιημένους εκπαιδευτές BLS-AED από το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς εκπαιδευτικές ημερίδες και πιστοποιούν πολίτες, εθελοντικές ομάδες, νοσηλευτές, ιατρούς, οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.ά.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΔΙ.Κ.

Η Ομάδα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως, τις ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα – NDC GR και 71η Α/Μ ΛΜΧ), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ε.Μ.Α.Κ., το Λιμενικό Σώμα, τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός συνόρων, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Το 2009 και ξανά το 2015 συμμετείχε σε εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.) της αεροπορίας, στο χώρο της, όπου και εκτέλεσαν από κοινού και με επιτυχία, ασκήσεις με θέμα: Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε ερείπια έπειτα από σεισμό.

Στις 08-14/10/2011 συμμετείχε στην πρώτη άσκηση συνεκπαίδευσης με το ΝΑΤΟ, στην άσκηση ΠΕΡΣΕΑΣ 2012 και στις GORDIAN KNOT από το 2012 έως και σήμερα, στην ετοιμότητα του 2012 ειδικότερα με το NRF του NRDC-GR, όπου και συντέλεσε ενεργά στην οργάνωση, το συντονισμό και την διεξαγωγή της. Από 15/5/2012 είναι συμβουλευτικό μέλος του Ελληνικού Νατοϊκού Στρατηγείου με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ασκήσεις που διοργανώνονται.

Εκπαιδευτές της ομάδας εκπαίδευσαν στις πρώτες βοήθειες έως σήμερα πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέως, Μελίκης, Καμποχωρίου, Βάλτας, Νέας Σκιώνης, Συκιάς, Σάρτης, Πανοράματος, Θέρμης, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κασσάνδρας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, το κέντρο απεξάρτησης Ιθάκη, πληθώρα Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων, το Anatolia College, τρία (3) σχολεία 2ης ευκαιρίας , εννέα (9) Τ.Ε.Ι., τους υπαλλήλους και έντεκα (11) φορές τους φοιτητές του Α.Π.Θ., τρία (3) ειδικά σχολεία της 71ης Αερομεταφερόμενης ΛΜΧ, τέσσερις (4) φορές το 957 τάγμα Στρατονομίας του Γ΄ΣΣ, τους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Σταθερά και με συνέπεια η Ο.ΔΙ.Κ. φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της καθημερινά σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο, με το ορφανοτροφείο Μέλισσα και με την Ελληνική ιεραποστολή στην νήσο Μαδαγασκάρη όπου αποστέλλεται ανθρωπιστικό υλικό πρώτης ανάγκης σε συνεχή βάση. Η Ο.ΔΙ.Κ. συνδράμει ανά εβδομάδα στην συνεχή ανάγκη σίτισης 4 οικογενειών στην Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδεύεται διαρκώς, ενημερώνεται, και νοιάζεται για τη δική της ασφάλεια και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των γύρω της διότι πίσω από τη γνώση, τη θέληση και την ορθολογική τους χρήση, κρύβεται η πραγματική δύναμη του εθελοντισμού. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε και λειτουργεί βάση ετοιμότητας στην Αττική, από τον Μάρτιο του 2014 βάση ετοιμότητας στην Δράμα και από τον Μάρτιο του 2015 βάση ετοιμότητας στην Εύβοια.

 

Έδρα: Κονδυλάκη 13 - 54248 - Θεσσαλονίκη -
Τηλ/Φαξ : 2314 009585, Κινητό: 6945 413 954
www.odik.gr
e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνος Αττικής: Μάκης Καμπίτσης (Τηλ. 6947 302126),

Υπεύθυνη Ευβοίας: Μαρία Φουσέκα (Τηλ. 6938 353660),

Υπεύθυνος Θήβας: Γιάννης Καντίκας (Τηλ. 6987 452925)