Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Βασικός σκοπός του ΕΣΠ είναι η ενημέρωση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων για τα δικαιώματα τους στην Ελλάδα και η υποστήριξη και ενδυνάμωση τους για τη διεκδίκηση τους. Σήμερα, οι δράσεις του ΕΣΠ έχουν διευρυνθεί, με στόχο να προστατευτούν όχι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και όλοι όσοι δικαιούνται άλλες μορφές διεθνούς προστασίας. Ανάμεσά τους ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα trafficking κλπ, στους οποίους το ΕΣΠ ρίχνει ειδικό βάρος.

Το ΕΣΠ, στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, διερμηνείς, πολιτικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και ειδικά καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό, σε καθημερινή βάση υποδέχεται και παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές συμβουλές και υποστήριξη στους ανθρώπους αυτούς μέσω των τριών βασικών του Υπηρεσιών: την Υπηρεσία Αρχικής Υποδοχής και Διερμηνέων, την Κοινωνική και τη Νομική Υπηρεσία. Μετά την καταγραφή των στοιχείων αλλά και των αναγκών ή αιτημάτων του, και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο εξυπηρετούμενος αποτελεί μέρος της ομάδας-στόχου του ΕΣΠ, παραπέμπεται στην αντίστοιχη Υπηρεσία, η οποία και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών του και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Απώτερο στόχο όλων όσων εργάζονται στο ΕΣΠ αποτελεί τόσο η προστασία όσο και η ομαλή ένταξη των παραπάνω ανθρώπων στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και η «Πυξίδα», το Διαπολιτισμικό Κέντρο προώθησης της Ένταξης Προσφύγων του ΕΣΠ, όπου παρέχονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, Η/Υ, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές ελληνικών σχολείων και προσφέρονται πολιτιστικές, μορφωτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, το ΕΣΠ αναπτύσσει δράσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση του συστήματος παροχής διεθνούς προστασίας και τον εν γένει σεβασμό και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με αρμόδιες αρχές και φορείς, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προβαίνει συστηματικά σε παρεμβάσεις και προτείνει λύσεις υποβάλλοντας τεκμηριωμένες προτάσεις. Επιπλέον, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των προσφύγων και του ασύλου, το ΕΣΠ υλοποιεί συστηματικά εκστρατείες και εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, καθώς και επισκέψεις σε σχολεία.

Τέλος, το ΕΣΠ έχει παράδοση και στηρίζει μεγάλο μέρος των δράσεων του στον εθελοντισμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, όπως το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, φοιτητές ή ιδιώτες, που βοηθούν αφιλοκερδώς σε διάφορα κομμάτια των υπηρεσιών μας προς τους πρόσφυγες.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  - Ειδικη Συμβουλευτικη Ιδιοτητα με ΟΗΕ (ECOSOC) –

ΣΟΛΩΜΟΥ 25 - ΕΞΑΡΧΕΙΑ, 106 82 ΑΘΗΝΑ

TEL: 210 38 00 990          FAX: 210 38 03 774    

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Like us! http://www.facebook.com/gcr.gr

Follow us! https://twitter.com/#!/GCRefugees